Bad och solskydds kläder, storlekar

Den 9/6 var jag iväg till BVC med barnen för att väga och mäta dem.

Christian
Längd: 93,5 cm
Vikt: 15,5 kg
Runt huvudet: 50,5 cm

Angelica
Länd: 80,5 cm
Vikt: 9,3 kg
Runt huvudet: 45 cm

Chrisitan följer normalkurvorna bra medan Angelica ligger under normalkurvorna. Båda barnen följer dock sin egen tillväxt kurva alldeles utmärkt.

Heldress strl 86     Heldress strl 80


Angelica provar heldressen, rosa i strl 86 och turkos i strl 80. Hon har ingen blöja på sig.

Två delad dress strl 98   Två delad dress strl 104


Christian provar den två delade dressen, strl 98 till vänster och strl 104 till höger. Christian har slutat med blöjor så förstås ingen blöja på honom.

     


Angelica provar den två delade dressen, strl 80 till vänster, strl 86 i mitten och till höger strl 92. Återigen utan blöja.

På Angelica kändes kläderna stora i storleken, men hon är ju ganska späd. På Christian kändes kläderna små i storleken, men då har ju han en ganska rund mage ännu.

Slutsats: Dessa kläder verkar vara normala i storleken, de är otroligt följsamma och töjbara.

Tipsar om solskydd

I 40-50 år har solskyddskrämer innehållit zinkoxid som har varit otroligt effektiv för att skydda vår hud mot farliga solstrålar. Under dessa åren har inga personskador rappoteras som orsak utav zinkoxid.
Zinkoxid är ett fysikaliskt solskydd. Ett fysikaliskt solskydd stryks på huden och reflekterar solstrålarna medan ett kemiskt solskydd stryks på huden och absorberar solstrålarna.

EU har i våras (tror det var feb-mars) stoppat alla solskyddskrämer som innehåller zinkoxid eftersom det består utav nanopartiklar. Man är än så länge osäker på hur nanopartiklarna påverkar huden. Utredning för Zinkoxid görs alltså för att få mer kunskap om nanopartiklarna. Zinkoxid får alltså inte användas som solskydd fram tills att utredningen är klar våren 2010. Zinkoxiden kan lika gärna bli ett godkänt solskydd igen. Det märkliga är att zinkoxid är godkänt till att finnas i mjukgörande hudkrämer.

När jag hör ordet nanopartiklar så tänker jag på Hulken. När dom sprutar in nanopartiklar under huden på grodan och så utsätter dom grodan för gamma strålning (farligare än UV-stålning) och då sprängs ju grodan.

I solskyddskrämer finns numera ett solskydd utav titandioxid som är godkänt som solskydd till en viss gräns. Krämerna får innehålla max 25% titandioxid. Titandioxen är också ett fysikaliskt skydd fast inte lika effektivt som zinkoxid. För att en solkräm med titiandioxid ska vara tillräckligt effektiv så behöver den kompletteras med ett kemiskt filter. Solskyddskrämerna blir alltså så kallade kombinationsfilter.

Naturvårdsverket tror att även titandioxid kan innehålla nanopartiklar. Så här skriver de om titandioxid:
Titandioxid kan orsaka bildning av fria radikaler när det exponeras för solljus, och därmed ge upphov till skador på celler.
Det där låter ju inte heller bra för barnen.

Vill man ändå ha tag i en solskyddskräm med endast fysikaliskt filter så får man försöka köpa något utanför EU's gränser, tex krämen Badger från USA. Badger baseras på naturliga mineraler.

Hur skyddar vi då våra barn?
Det allra effektivaste sättet att skydda våra barn från solen är naturligtvis skugga och täckande kläder. Bomullskläder har ett UPF värde på ca 7-11. UPF är ett uttryck för hur mycket UV-strålar som passerar genom kläderna.
Där har ju jag problem... Mina barn är så rörliga så skuggan sitter dom inte stilla i... Åker man till stranden så älskar dom vatten.
Jag hade planerat på att köpa nya badkläder fråm ImseVimse, det har vi haft i alla år. Men i år så är barnens kroppar fulla utav ärr från vattkopporna och deras hud ska helst inte vistas i solen på ett helt år för att undika bestående ärrbildning. Jag måste prioritera om lite grann. Det får bli solskyddskläder för hela slanten! Solskyddskläder med UPF 50+ känns tryggt och bra, då behöver man bara komplettera med solskyddskräm på de ställen som kläderna inte täcker.

Solskyddskläderna lanseras i webshopen imorgon (tis 9/6).

Undrar ni vart jag ifrån jag har fantiserat ihop min text? Det är ingen fantasi, jag lovar.
Källa:
Vi föräldrar nr 6 2009
Naturskyddsföreningen

RSS 2.0